Правителството реши ли да се изнасят оръжия и боеприпаси за Украйна,

...
Правителството реши ли да се изнасят оръжия и боеприпаси за Украйна,
Коментари Харесай

БСП ще напусне коалицията, ако кабинетът реши да се изнасят оръжия за Украйна

Правителството реши ли да се изнасят оръжия и муниции за Украйна, Българска социалистическа партия ще напусне обединението ". Това съобщи вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова в село Първенец, където се срещна с производители на зеленчуковата борса.

" Всякакви спекулации сега, че действително се изнася - още веднъж удостоверявам - нито един патрон не е изнесен за Украйна. България изнася оръжия за над 50 до 60 страни, само че всичките са с краен консуматор тези страни. България не може да реализира надзор какво става по-късно. При нас няма нито един контракт нито за Украйна, нито с Русия, държа да отбележа. Стигне ли се до решение на Министерски съвет за подобен експорт - ние напущаме ", акцентира Нинова. 

Вицепремиерът изрично отхвърли България да изнася оръжия за Украйна през Полша, само че удостовери, че имаме контракти с Чехия, Полша, Англия, Египет, Съединени американски щати, Алжир и доста други страни. " Изнася се оръжие за тези страни доста преди войната, договорите са подписани преди войната и преди да пристигна държавното управление. Оттам нататък страната, която го придобива, взема решение какво да прави с тези оръжия ", добави министърът на стопанската система.

По думите й, няма по какъв начин тихомълком да се изнася оръжие зад тила на комисията, която се занимава точно с продажбата на военно-технически средства, тъй като утвърждението минава през доста служби - ДАНС, Военно разузнаване, Министерство на външните работи, Министерство на вътрешните работи и най-после през Министерството на стопанската система. 

По мотив изненадващото й посещаване в " Кинтекс " тя сподели: " Не съм отишла в " Кинтекс ", с цел да диря злоупотреби. Това не е моя работа ".  

По време на визитата си в Първенец, Нинова уточни, че българското произвеждане на храни е извънредно значимо. " Сега, предвид на рецесиите, които се натрупаха, и с растежа на цените това става извънредно значимо, тъй като би трябвало да мислим в вероятност. Това което прави кабинета сега – предходната година поддръжката за производството на плодове и зеленчуци беше близо 29 млн., а тази година до този миг е 53 милиона лв. като предлагаме в актуализацията на бюджета да се включат в допълнение 100 млн. лв. ", сподели тя. 

Нинова добави, че хората се оплакват от високата за цена на тока, като мярката на държавното управление е да продължи поддръжката за 300 лв. на мегаватчас. Оплаквали се и от високите цени на торовете.

" Бих предложила държавна помощ под формата на торове. Голямата цел е да подпомогнем родното произвеждане на плодове, зеленчуци, мляко и месо ", добави министърът на стопанската система. По думите й, високата инфлация и бедността на хората, би трябвало да докара и до повишение на заплатите. 

Според нея газ ще се подсигурява, като въпросът е каква ще е цената.  " Вчера земеделските производители се сплотиха към желанието е да се замрази цената на газа такава, каквато е сега по контракта с " Газпром ", а разликата от увеличението на цената да се поеме от страната. Такова искане ми се коства рационално, допустимо и дейно. То ще даде резултат да не се оскъпява стоката и да не става все по-неконкурентно способна, и нулево Данък добавена стойност върху плодове и зеленчуци - това би било действителна мярка ", добави Корнелия Нинова. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР